Reklama
 
Blog | Kateřina Hašková

Čím budu?

Kdy jste si naposledy položili tuto otázku? Ve školce? Po ukončení základní školy? Když jste si volili vysokou školu? Nebo když jste hledali první zaměstnání? Možná nedávno, pokud vám vaše současné zaměstnání nepřináší to, co jste očekávali?

 

Ať už to bylo kdykoli, zkuste si vzpomenout, kdo vám na tuto otázku pomáhal odpovědět. Byla to rodina, přátelé, učitelé? O co se opírali oni, když se vám snažili radit? A na základě čeho jste se nakonec rozhodli? Byly to vaše zájmy a vaše silné stránky? Nebo jste následovali rodinnou tradici? Zohlednili jste počet volných míst v dané profesi? Nebo jste si zvolili školu, kam je snadné se dostat, a v budoucnu stejně budete dělat něco jiného?

Pokud řešíte podobné otázky a dilemata, může vám pomoci kariérové poradenství. Jde o službu, která by měla být dostupná žákům a studentům, absolventům, nezaměstnaným, stejně jako zaměstnaným dospělým. Kariérové poradenství zároveň může být jednou z odpovědí na současnou ekonomickou krizi.

  • Představte si školy, které spolupracují s podniky a s firmami, takže po jejich absolvování, máte zajištěné místo, kde můžete uplatnit získané dovednosti.
  • Představte si úřady práce, kde s vámi pracují na tom, abyste rychle získali takovou práci, která vám bude vyhovovat a která bude odpovídat vaší kvalifikaci.
  • Představte si společnost, v níž si budou vážit vašich zkušeností, jež jste v životě získali, a nebudete se bát v životopise přiznat, že jste se narodili před rokem 1960.
  • Představte si stát, jenž vám zajistí kvalitní školky pro vaše děti; zaměstnavatele, který Vám vyjde vstříc, abyste mohli pracovat a zároveň stíhali být dobrými rodiči.
  • Představte si práci, která vás živí, ale dává i příležitost pro seberealizaci, další vzdělávání a rozvoj.

Jistě již existuje řada příležitostí, které vás k těmto představám přiblíží. To ale neznamená, že jich nemůže být víc a že nepotřebují systematickou podporu.

Reklama